dissabte, 9 de febrer del 2008

Bon Any Nou!

La Xina dóna ara la benvinguda a l'Any Nou

Els anys nous no són els mateixos a tot el món. Nosaltres creiem estar al 2008. De fet, ho estem. Tots els calendaris ens indiquen aquesta xifra de 4 números, és cert. Però podríem intentar fer la pregunta a un xinès. Dijous passat potser hi haguéssim tingut una acalorada discussió: nosaltres defensaríem que llavors vam viure el 7 de febrer del 2008; però ell podria haver defensat que acabava de començar l'any 4706. L''Any de la Rata'.
Milions de xinesos a tot el món van celebrar el dijous 7 de febrer el seu Any Nou, el 4706 segons el calendai de la Lluna, i van donar la benvinguda a l''Any de la Rata', el preimer de l'horòscop oriental al què segueixen el búfal, el tigre, el conill, el drac, la serp, el caball, la cabra, el mono, el gall i el porc. Es calcula que prop de 2.000 milions d'asiàtics van acomiadar al cicle del porc per a celebrar el naixement del cicle de la rata... I ho faran, durant 365 dies dies, d'una manera molt especial: la delícia culinària xinesa d'aquest nou cicle serà la Rata Fregida o, si ho preferiu, el Pastís de Rata. Per a llepar-se els dits...
Però la Xina no és l'únic continent 'estrany' per a nosaltres. A tot el món, la celebració de l'any nou canvia. I és que no estem sols. El 31 de desembre no és únic. Desenes de cultures diferents tenen les seves pròpies festivitats. Així que, a partir d'ara, quan mengem el raïm i pensem en els propòsits per a l'Any Nou, pensem que aquest 'Any Nou' ho és... Segons com -o millor dit, qui- es miri.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Está bé que cadascú celebri el nou any quan li sembli, la questió es que els anys passen igual per tothom es celebri o no es celebri o quan es celebri...

Cito una frase que va pronunciar Orson wells relativa a la que tens tu d'encapçalament de la pagina referida a l'experiència:

"No te creas que la experiencia lo hace todo más fácil. Cuanta más experiencia tienes más te das cuenta de todas las opciones que hay"

Unknown ha dit...

Fa uns anys recordo que vaig entrar en un restaurant xinès a buscar una kica de menjar per endur cap a casa... i vaig coincidir amb la cel·lebració d'aquesta festa... tenien les taules parades que feia goig.

Una abraçada ben rotonda!